SDD-speltrainermodus
Welkom bij de SDD Speltrainermodus. Deze is ontwikkeld voor docenten en leraren voor volwassenen. Het biedt de mogelijkheid om workshops te maken over verschillende discriminatie-onderwerpen. Volg de stappenplan en begin nu!
Stappenplan voor jouw SDD Workshop
1 Inleiding
De Inleiding beschrijft en introduceert alle noodzakelijke stappen om een SDD Workshop te maken en te delen.
2 Leer-materialen
In de sectie Leermaterialen vindt u verschillende SDD-materialen om achtergrondkennis te verkrijgen over het thema discriminatie.
3 Leer-onderwerpen
In de sectie Leeronderwerpen vind je alle nodige informatie om over mogelijke workshoponderwerpen te leren.
4 Genereren van een workshop
In de sectie Workshop genereren vind je alle nodige informatie om een workshop binnen de SDD Game te maken.
1 Inleiding
Op deze pagina kun je nuttige informatie krijgen over de verschillende mogelijke leeronderwerpen van discriminatie en leren hoe je je eigen SDD Workshop kunt genereren.
In sectie 2 Leermaterialen kun je het onderwerp discriminatie benaderen via leermiddelen van SDD en kennis opdoen over verschillende leermethoden in deze context met de SDD Trainershandleiding en het SDD Compendium.
Hierna kun je in sectie 3 Leeronderwerpen de verschillende beschikbare discriminatieonderwerpen bekijken in het SDD Spel en je vertrouwd maken met de personages.
Vervolgens wordt in sectie 4 Workshop genereren uitgelegd hoe je het SDD Spel kunt gebruiken om een eigen SDD Workshop te maken en de unieke code ervan te delen met je eigen deelnemers.
2 Leermateriaal
In deze sectie vind je documenten om nuttige achtergrondkennis op te doen over het onderwerp discriminatie. Daartoe behoort het SDD Compendium, dat is uitgewerkt aan de hand van interviews met betrokkenen en het onderwerp discriminatie en haatzaaien op een holistische manier behandelt. Het bevat persoonlijke perspectieven, ervaringen en aanbevelingen voor strategieën om discriminatie aan te pakken.
Daarnaast biedt het SDD Trainershandleiding verschillende invalshoeken, die men tot denken aanzet, over het thema discriminatie, evenals verschillende leermethoden voor de ontwikkeling van workshops.
Hieronder kun je het SDD Compendium downloaden in de volgende talen: Engels (EN), Tsjechisch (CZ), Duits (DE), Frans (FR), Italiaans (IT), Nederlands (NL) en Portugees (PT).
Hieronder kun je de SDD Trainingshandleiding downloaden in de volgende talen: Engels (EN), Tsjechisch (CZ), Duits (DE), Frans (FR), Italiaans (IT), Nederlands (NL) en Portugees (PT).
3 Leeronderwerpen
Het SDD-spel biedt een reeks scènes, elk verbonden met een concreet leerthema gerelateerd aan een bepaalde vorm van discriminatie. Elk van de onderstaande personages ervaart die vorm van discriminatie zowel bewust als onbewust. In dit deel vind je alle benodigde informatie om te bepalen welke personages en leeronderwerpen je in de workshop wilt opnemen. In de SDD-spelscènes heeft de speler de mogelijkheid om het personage te ondersteunen via verschillende antwoordmogelijkheden of om de situatie nog ernstiger te maken.
Houd er rekening mee dat de SDD Workshops niet het hele achtergrondverhaal van het SDD Spel zullen geven, maar direct werken aan de verschillende discriminerende onderwerpen en gekozen scènes. Om de context van de dialogen in de gekozen scènes te begrijpen, krijgen de deelnemers van de SDD Workshop informatie aan het begin van de scènes van het SDD-spel.
Bekijk de personages en leeronderwerpen hieronder en bedenk welke samenhangende scènes je in je SDD Workshop wilt opnemen!
Racisme – Rassenprofilering
De term ” rassenprofilering” beschrijft de praktijk van politiecontroles, waarbij personen worden uitgekozen voor fouillering of arrestatie op basis van stereotype veronderstellingen over raciale kenmerken zoals huidskleur, godsdienst, taal, enz.
Racisme – Anti-Moslim racisme
Discriminatie van moslims, omschreven met de term “anti-moslim racisme”, is gebaseerd op stereotype, negatieve veronderstellingen over de moslimcultuur of -religie.
Racisme – Dagelijks racisme
De betrokkenen kunnen dagelijks te maken krijgen met racistische discriminatie in de digitale en analoge sfeer. Deze racistische handelingen zijn gebaseerd op ideologieën die individuen devalueren op basis van hun fysieke verschijning of vermeende culturele en religieuze achtergrond.
Transfobie
De term “transfobie” beschrijft haat, angst en afwijzing van trans*-personen. Het woord “trans*” beschrijft mensen die zich niet identificeren met het geslacht dat hen bij de geboorte is toegewezen. Daarom voldoen ze niet aan de gendernormen, die een binair systeem voorstellen waarin er slechts twee genders/geslachten zijn, mannelijk en vrouwelijk.
Anti-Roma sentiment
Anti-Roma sentiment beschrijft een specifieke vorm van racisme, namelijk de discriminatie en het geweld tegen en de uitsluiting van Sinti en Roma op basis van fundamenteel verankerde stereotypen.
Seksisme
De term “seksisme” beschrijft discriminatie van mensen op grond van hun sekse of gender. Net als andere vormen van discriminatie heeft seksisme tegen vrouwen, inter- en trans*-personen structurele dimensies door de organisatie van onze samenleving.
Antisemitisme
Antisemitisme beschrijft de haat, het wantrouwen en de afwijzing van Joodse mensen, gebaseerd op stereotype veronderstellingen over hen, wat kan leiden tot geweld tegen Joodse personen, synagogen, gedenktekens, enz.
Deze stereotypen bestaan al vele eeuwen en beïnvloeden nog steeds de maatschappelijke beeldvorming. Er zijn verschillende complottheorieën…
4 Het genereren van workshops
In deze sectie krijg je uitleg over hoe je de leeronderwerpen kunt selecteren en een eigen SDD Workshop kunt genereren in het SDD Spel. Je ontvangt een unieke code die je vervolgens kunt doorgeven aan de deelnemers van de SDD Workshop, die deze code alleen maar hoeven in te voeren in het startmenu van het SDD Spel.
Zie hieronder de stappen om de code van de SDD Workshop te maken en te delen met de deelnemers van jouw workshop:
Start het SDD Spel via het SDD leerplatform op de website en klik op de knop “Creëer een Werkplaats” in het menu. | |
Selecteer alle leeronderwerpen (scènes) die je in je SDD Workshop wilt opnemen. Als een scène is geselecteerd, wordt die aangegeven met een groene achtergrond, zoals in het onderstaande voorbeeld “Etnisch profileren”. Bovendien kun je het vakje onder de lijst van leeronderwerpen aanvinken om ze allemaal in jouw SDD Workshop op te nemen! Houd daarbij rekening met de totale duur van de SDD Workshop, want voor elk van de geselecteerde onderwerpen heb je minstens 30 minuten nodig. | |
Zodra alle scènes van jouw SDD Workshop zijn geselecteerd, klik je op “Genereren” om jouw unieke SDD Workshop code te laten maken. | |
Eenmaal aangemaakt verschijnt jouw SDD Workshop code in het gele vak. Bewaar deze code, want deze code is uniek en alleen voor eenmalig gebruik. Je hoeft de code, in het voorbeeld “EOM742”, alleen maar te kopiëren en te delen met jouw deelnemers. Daarvoor kun je ook klikken op de blauwe knop “Kopieer code” die boven het gele vak verschijnt. | |
Na het kopiëren van de code van de SDD Workshop kun je die delen met jouw deelnemers en het venster sluiten door op de rode “X” knop te klikken. | |
De deelnemers hoeven alleen maar op de knop “Voer een werkplaatscode in” van het SDD-spel te klikken, de code in te voeren en jouw gepersonaliseerde SDD-workshop begint automatisch! |